Apel pentru confecționarea candelei de argint ce va fi dăruită de studenți pentru mormântul lui Ștefan cel Mare
În zilele de 15 și 16 august 1871, studenții români au organizat „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, la Mănăstirea Putna. Între organizatori și participanți au fost Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu, Ciprian Porumbescu și alți tineri care, la maturitate, au făcut eforturi mari pentru realizarea unirii culturale și teritoriale a românilor.
Atunci, darul studenților pentru mormântul Sfântului Ștefan cel Mare a fost o urnă de argint maiestuoasă (înălțime 55 cm, diametru 28 cm, greutate 7 kg), păstrată astăzi în Muzeul mănăstirii, pe care se află înscrise cuvintele dedicatorii: „EROULUI, ÎNVINGĂTORULUI,/ APĂRĂTORULUI EXISTENȚEI ROMÂNE,/ SCUTULUI CREȘTINĂTĂȚII./ JUNIMEA ROMÂNĂ ACADEMICĂ/ MDCCLXX”.
Astăzi, la 150 de ani de la acest eveniment, participând la „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” și la Congresul studențesc aniversar, dorim, pe de o parte să îi cinstim pe organizatorii și participanții din 1871, iar pe de altă parte să reflectăm asupra aportului nostru la idealul continuu al unității națiunii române.
Ca semn al continuității cu generația anului 1871 și al prețuirii pentru modelul pe care Sfântul Ștefan cel Mare îl reprezintă pentru români, darul studenților de azi pentru mormântul voievodului ne dorim să fie o candelă de argint în forma urnei dăruite în 1871.
Facem apel către studenții români de la universitățile din țară și din străinătate să contribuie financiar la realizarea acestui dar, care va fi depus pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în 15 august 2021.
Mesajul care va fi inscripționat pe candelă este:
EROULUI, ÎNVINGĂTORULUI,
APĂRĂTORULUI EXISTENȚEI ROMÂNE,
SCUTULUI CREȘTINĂTĂȚII,
MARELUI ROMÂN,
SFÂNTULUI VOIEVOD ȘTEFAN CEL MARE.
JUNIMEA ROMÂNĂ ACADEMICĂ
MMXXI
SERBAREA DE LA PUTNA – 150.
CONTINUITATEA UNUI IDEAL
Candela va avea înălțimea de 40 cm și va fi lucrată în argint de către artistul Bogdan Popa, sculptor bijutier.
Studenții, dar și ceilalți români din țară și din afara granițelor țării, care doresc să susțină confecționarea candelei sunt rugați să doneze pe platforma online de pe Facebook „Saint Paraskeva Orthodox Charity” sau în contul Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români, filiala Iași (ASCOR Iași), cu mențiunea „Serbare Putna 150”:
IBAN: RO61BRDE240SV95235282400
BRD – sucursala Iași
Urmând practica de la 1871, când donatorii pentru urnă și pentru organizarea serbării au apărut în listele de subscripție publicate în ziarele vremii, donatorii pentru candelă vor fi înscriși în lista de donații care va însoți candela în momentul dăruirii ei și, de asemenea, pe site-ul serbării.
Pentru mai multe detalii, poate fi contactat Emanuel Buta, care asigură secretariatul Congresului studențesc și al participării studenților la „Serbarea de la Putna – 150”: 0747.891.481, or.oohaynull@atub.leuname.
Studenții care doresc să participe la Serbarea din acest an, sunt rugați să se înscrie prin intermediul formularului online, disponibil la această adresă.