Evenimente

Sărbătoarea Sf. Voievod Ștefan cel Mare, Mănăstirea Putna, 2 iulie 2021

Au început înscrierile pentru „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”

În perioada 28 iunie – 5 iulie 2021, un grup de 50 de studenți de la principalele centre universitare din țară s-au întâlnit la Mănăstirea Putna, cu scopul de a participa la Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, de a pregăti Congresul studențesc din 16 august 2021 și pentru a participa la un pelerinaj în județele Botoșani și Suceava.

La finalul taberei, studenții au lansat un formular de înscriere la evenimentele așezate sub titulatura „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, ce vor avea loc la Mănăstirea Putna, în perioada 14–16 august 2021.

După ședința organizatorică pentru pregătirea „Serbării de la Putna 150. Continuitatea unui ideal”

Serbarea din acest an va avea două direcții principale: pe de o parte, să celebreze împlinirea a 150 de ani de la „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și de la „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, organizate la Mănăstirea Putna în zilele de 15 și 16 august 1871, de către Mihai Eminescu, Ioan Slavici și alți studenți români de la Viena, iar pe de altă parte, să aducă în discuție idealurile generației de azi, cu accent pe construirea viitorului poporului român.

Înscrierea la „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” se poate realiza prin completarea unui formular online, disponibil aici:

» Completează formularul online

Urna comemorativă de la Serbarea din 1871

„Ne dorim ca în această perioadă să luăm legătura cu cât mai mulți tineri și studenți pentru a-i invita la Serbarea de la Putna din 14–16 august 2021. Nu doar întâlnirea în sine, cât mai ales preocuparea comună pentru direcția în care se îndreaptă generația noastră și poporul român vor constitui motive în plus pentru a ne dori să fim împreună, tineri din toate regiunile românești și din afara granițelor țării, la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. A păși pe urmele lui Mihai Eminescu și ale tinerilor din generația sa reprezintă o mare onoare, dar și o mare responsabilitate. De aceea, facem apel ca toți tinerii și studenții care doresc să participe la această mare sărbătoare, să se înscrie cu încredere, să se gândească la viitorul pe care poporul român ar trebui să și-l croiască și să fie încrezători că, dacă am avut un trecut cu înaintași atât de vrednici, vom putea avea și un viitor pe măsură, cu ajutorul lui Dumnezeu și implicarea noastră unitară.”

Emanuel Buta, secretar al Comitetului de inițiativă al Serbării de la Putna din 2021

Ședință organizatorică pentru pregătirea „Serbării de la Putna 150. Continuitatea unui ideal”

„Am bucuria de a transmite o invitație oficială de participare asociațiilor studențești pentru a delega tineri la Congresul Studențesc din 16 august 2021 ce va avea loc la Mănăstirea Putna. Acest Congres este organizat pentru a marca evenimentul asemănător de acum 150 de ani, pe care Mihai Eminescu și studenții din generația sa au reușit să îl organizeze într-o Românie împărțită în cinci state, cu intenția de a pregăti unirea națională încă din 1871. Tema Congresului Studențesc și a Serbării Românilor de Pretutindeni din acest an este «Continuitatea unui ideal». Tinerii sunt cei care îndrăznesc să aspire la idealuri de generație. După 150 de ani, contextul este unul similar, pentru că tinerii studenți pot să se întâlnească pentru a pune început schimbării de care avem nevoie. Idealul generației lui Eminescu a fost acela de a crea mai întâi o unitate a românilor ce erau supuși influențelor din imperiile stăpânitoare. Idealul generației noastre, în raport cu poporul a cărui elită vom deveni, care este? Mai îndrăznim să ne gândim la viitor? Haideți la Putna, la umbra Sfântului Ștefan cel Mare, pentru a afla măsura generației noastre! Să nu lăsăm istoria să treacă peste noi, ci să facem noi istoria. Din frământările personale și nemulțumirile ce le purtăm, să avem atitudine, să pornim o acțiune și să privim către un țel. Suntem tineri și, prin urmare, suntem viitorul. Să ne vedem la Putna!”

Cristian Chesaru, Președinte ASCOR București

Sărbătoarea Sf. Voievod Ștefan cel Mare, Mănăstirea Putna, 2 iulie 2021

„Anul 1871 a fost anul în care, în jurul Sfântului Ștefan cel Mare, s-au strâns tineri excepționali, care au avut valori și obiective comune. Acum, la 150 de ani de la «Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni» și «Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni», fără îndrăzneala sau pretenția de a ne ridica la înălțimea faptelor celor de atunci, noi, tinerii, adresăm aceeași chemare tinerilor și studenților români din țară și din afara granițelor țării: aceea de a ne uni pentru o cauză comună, pentru viitorul nostru. Nicolae Bălcescu spunea că: «Tot ceea ce nu este prin noi, nu va fi pentru noi». De aceea, adresăm tinerimii românești invitația de a veni la Putna, în august, pentru a ne redescoperi moștenirea și pentru a ne uni în cuget și simțire pentru un viitor al nostru.”

Iulian Tomeac, Președinte ASCOR Iași

Pelerinaj la casa memorială a lui Mihai Eminescu

„Mihai Eminescu afirma că «dacă o generație poate avea un merit, e acela de a fi un credincios agent al istoriei, de a purta sarcinile impuse cu necesitate de locul pe care îl ocupă în lănțuirea timpilor». Este de datoria noastră, a generației de astăzi, să păstrăm viu idealul generației din 1871, generație care a reușit să unească în cuget și în simțiri un întreg popor. Anul acesta, pe data de 15 august 2021, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ne așteaptă iarăși lângă al sau mormânt, călcând pe urmele celor din 1871 pentru a discuta, a ne ruga și, mai ales, pentru a ne simți români.”

Laurențiu Brăneanu, Președinte ASCOR Suceava

Semnăturile studenților lăsate în Cartea de impresii de la casa memorială a lui Mihai Eminescu
a
Social