Oameni

Oameni / Expoziția virtuală „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal”

Mihai Eminescu

Smerit și discret, cu o putere de muncă pe măsura râvnei pentru binele poporului pe care îl iubea mai mult decât pe sine însuși, Mihai Eminescu și-a pus toată priceperea și puterea în organizarea serbării.

Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu nu împlinise încă 18 ani în momentul Serbării de la Putna. A luat vioara de la un lăutar, Grigorie Vindireu, și a cântat celor prezenți.

Gheorghe Dem. Teodorescu

Să preparăm, dar, sosirea acestui moment istoric precum Ioan Botezătorul prepara sosirea Bunului Cuvânt!

Maria Rosetti

Născută într-o familie scoțiano-franceză, s-a căsătorit cu Constantin A. Rosetti în anul 1847 și au avut împreună opt copii. A avut un rol important în salvarea revoluționarilor din anul 1848 și a militat pentru unitatea românilor.

Nicolae Teclu

Marele chimist s-a născut în 1839 la Brașov. La Viena a studiat la Institutul Politehnic, iar apoi a studiat arhitectura la Academia de Arte Frumoase din München. A urmat o carieră de savant recunoscut pe plan internațional în chimie.

Epaminonda Bucevschi

Cel mai important pictor din secolul al XIX-lea din ­Bucovina. S-a născut în Iacobeni, Suceava, în 1843, și a făcut studiile gimnaziale la Cernăuți, Beiuș și Blaj. Între 1868–1874 este bursier la Academia de Arte Plastice din Viena.

Alexandrina Haralamb

Alexandrina Haralamb, cunoscută pentru traduceri și acte patriotice și de filantropie, s-a născut în Târgu Jiu, în 1825, fiind fiica Generalului Gheorghe Magheru, comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu.

A.D. Xenopol

Marele istoric A.D. Xenopol s-a născut în 1847, la Iași. În anul 1871 susține două doctorate, unul la Berlin și unul la Giesen (Germania), în drept și filosofie, și se întoarce în țară.

Ioan Slavici

Născut în Șiria, Arad, Ioan Slavici este cel care a controlat numeroase detalii practice ale pregătirii Serbării de la Putna și, mai ales, a condus demersurile la fața locului, în zilele Serbării.

Arcadie Ciupercovici

Egumenul Arcadie Ciupercovici s-a născut la Câmpulung și a fost preot în satele Toporăuți, Cernăuca (nordul Bucovinei, azi în Ucraina) și Milișăuți, vreme de 20 de ani (1847–1866). 

Vasile Alecsandri

Cel mai mare poet român înainte de Mihai Eminescu a fost solicitat de către studenții organizatori să scrie un imn pentru Serbarea de la Putna.

Mihail Kogălniceanu

A reprezentat orașul Iași la Serbarea de la Putna, împreună cu primarul Constantin Cristodulo Cerchez și Dimitrie Gusti. El a fost și reprezentantul Societății Academice Române.

a
Social