Lauri – Cercul Studențesc „Arboroasa”

Lauri comemorativi dăruiți de Cercul Studențesc „Arboroasa”, în 1926

Lauri comemorativi

Donator: Cercul Studențesc „Arboroasa”, Cernăuți

Material: bronz

Inscripție: „Cercul stud(ențesc) «Arboroasa». 1871-1926”.

Laurii au fost așezați pe mormântul lui Ștefan cel Mare în anul 1926, cu prilejul împlinirii a 55 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, Putna, 1871.

La Serbarea din 1926, a fost amplasat în incinta mănăstirii bustul lui Ștefan cel Mare, realizat de Oscar Han, pe al cărui soclu se află inscripția: ,,În amintirea primului Congres studenţesc şi a primei serbări a românilor de pretutindeni ce a avut loc în 1871 la mormântul lui Ştefan Voievod, prin îndemnul lui M. Eminescu, ridicându-se acest monument din iniţiativa Cercului Studenţesc Arboroasa, 1926”

Arboroasa a fost o societate a studenților români din Cernăuți, înființată în anul 1875 de către Teodor Ștefanelli.

La 1 octombrie 1877, membrii societății au trimis au trimis o telegramă de condoleanțe primăriei orașului Iași din România, la împlinirea a 100 de ani de la asasinarea domnului Grigorie al III-lea Ghica de către Imperiul Otoman pentru că s-a împotrivit cedării Bucovinei către Imperiul Habsburgic. A urmat o telegramă de felicitare pentru victoria armatei române la Plevna, trimisă la București. În urma acestor două telegrame, în 11 noiembrie 1877 autoritățile austriece au desființat societatea, iar membrii conducerii ei a fost arestați. Între cei închiși s-a numărat și Ciprian Porumbescu, care va muri din cauza tuberculozei contractate în perioada în care a astat închisoare.

După Marea Unire din anul 1918, societatea a fost reînființată.

a
Social