23 ani, Cernăuți
În 1871, studenții de atunci au simțit că este și de datoria lor să organizeze Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a avut un rol important în drumul spre unirea românilor. Ce consideri că este chemată să facă generația studenților de azi?
Generația de astăzi trebuie să formeze un grup unde să țină legătura, să dezbată problemele pe care le întâlnește, poate chiar să se susțină prin mesaje. Apoi, în continuare, să transmită și să popularizeze identitatea noastră, ceea ce este foarte important mai ales pentru cei din afara a granițelor.
Care crezi că sunt primii trei pași pe care poporul nostru ar trebui să-i facă pentru a fi mai unit și pentru a-și (re)construi țara în care orice român și-ar dori să trăiască?
În primul rând, trebuie să simtă mândria că este român. De adus la cunoștință tinerilor, prin media sau training-uri, importanța acestui fapt. Accentul pus pe meritele dobândite, pe caracterele românilor care, în ciuda circumstanțelor, nu și-au uitat identitatea.
În al doilea rând, organizarea poporului. Promovarea în mass-media a ideii că România trebuie transformată într-o țară dezvoltată, în care să te simți apărat de legi. De adus la cunoștință ideea principală – doar prin UNIRE putem dobândi ceva, așa cum zice proverbul: „Unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi, puterea crește”.
În al treilea rând, proiecte de dezvoltare. Poporul român să vină cu idei, propuneri, strategii de dezvoltare, iar apoi acestea să fie supuse la vot. Poporul să își aleagă strategia – unirea sufletelor și propriul control.