17 ani, Craiova, Dolj
În 1871, studenții de atunci au simțit că este și de datoria lor să organizeze Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a avut un rol important în drumul spre unirea românilor. Ce consideri că este chemată să facă generația studenților de azi?
Cu toate că au trecut mai bine de 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, problemele abordate atunci au rămas valabile și astăzi.
Cea mai importantă emblemă a Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni este urna de argint cu pământ din toate provinciile românești, păstrată până astăzi în muzeul Mănăstirii Putna. Aceasta a devenit simbolul uniunii Țărilor Române încă dinaintea Marii Uniri. Un act care demonstrează importanța acesteia în realizarea unirii, este faptul ca după Primul Război Mondial, o parte din acest pământ a fost presărat pe locurile bătăliilor care au dus la Marea Unire.
Dacă atunci s-a realizat o unire la nivel cultural pentru a determina și unirea la nivel politic, în zilele noastre este nevoie ca uniunea politică să insufle iarăși legătura culturală. Din cauza diverșilor factori care au schimbat mentalitatea românilor față de propria lor națiune, s-a produs, la nivel spiritual, o nouă diviziune.
Noua generație de tineri este nevoită să conștientizeze gravitatea problemei cu care ne confruntăm pentru a o putea combate.
Generația studenților de azi este chemată să urmeze exemplul înaintașilor și să aducă în atenția țării importanța unui popor unit atât la nivel politic, cât și intelectual. Reliefarea ideii de putere a colectivului este primordială în scopul refacerii naționalismului pierdut din sânul poporului.
Cel mai bun motto pe care îl putem avea este dat chiar de Vasile Alecsandri în opera sa ,,Hora Unirii”, în versurile ,,Unde-i unul nu-i putere/ La nevoi și la durere/ Unde-s doi puterea crește/Și dușmanul nu sporește!”
Care crezi că sunt primii trei pași pe care poporul nostru ar trebui să-i facă pentru a fi mai unit și pentru a-și (re)construi țara în care orice român și-ar dori să trăiască?
Primii trei pași pe care poporul nostru ar trebui să-i facă pentru a fi mai unit și pentru a-și (re)construi țara în care orice român și-ar dori să trăiască sunt cuprinși în redescoperirea culturii naționale.
Cultura este foarte importantă pentru a putea simți esența vieții. Cultura ne oferă un sentiment unic de apartenență la cele mai diverse valori ale existenței umane, care s-au format pe parcursul a mii de ani, începând cu ritualuri antice și terminând cu tehnologiile informaționale moderne. Cultura este cea care ne oferă posibilitatea să creăm o atmosferă mai bună pentru o viață mai bună, contribuind la soluționarea problemelor politice, sociale și umanitare.
În momentul în care românii vor percepe cultura ca tezaur național, atunci vor începe să lupte pentru conservarea și transmiterea acesteia.
Cultura ne oferă autenticitate, ne face să ne simțim unici, speciali, ne oferă individualitate. Într-o lume în care fenomenul de globalizare e din ce în ce mai răspândit, păstrarea identității naționale este vitală în scopul îmbunătățirii societății.