Gabriel Răzvan Moga

Gabriel Răzvan Moga / Serbare Putna 150

Gabriel Răzvan Moga

30 ani, Facultatea de Teologie, Sibiu

În 1871, studenții de atunci au simțit că este și de datoria lor să organizeze Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a avut un rol important în drumul spre unirea românilor. Ce consideri că este chemată să facă generația studenților de azi?

Generația noastră ar fi datoare cel puțin să reconstituie contextul și motivele pentru care a fost necesară așa o serbare, pentru că doar astfel se va înțelege importanța de a reînvia idealurile vremii și de a rămâne uniți și sufletește, nu numai regional, cum din păcate a mai rămas pentru cei mai mulți dintre noi. De asemenea, să se înțeleagă că ce s-a făcut atunci a avut un efect bun, așa cum nepăsarea noastră de acum poate avea efectul opus, cel al unei dezbinări a României. Suntem chemați să ascultăm de bătrânii noștri și să le urmăm viața cu toate câte presupune, indiferent cât e de incomod, ciudat sau riscant, totuși departe de teribilisme sub eticheta Ortodoxiei, ținându-ne cu dinții de cei care ne vor binele și punând burta pe carte.

Care crezi că sunt primii trei pași pe care poporul nostru ar trebui să-i facă pentru a fi mai unit și pentru a-și (re)construi țara în care orice român și-ar dori să trăiască?

Să se organizeze întâlniri ale credincioșilor în care duhovnici puternici să ne îndrume spre o atitudine curajoasă și echilibrată în societate care să ne ajute să nu îi mai gonim din preajma noastră pe cei din afara Bisericii din cauza habotniciei și superficialității noastre, și să folosim concret potențialul actual, fie el și puțin numeric.

Să se încurajeze rugăciunea, munca și studiul prin întâlniri la mănăstiri și parohii care să se îngrijească de asta.

Să se lanseze inițiative și chiar idei de afaceri prin care să putem suplini nevoile țării și ale celor implicați printr-o muncă fizică serioasă, care să creeze caractere și stabilitate materială.

Să unească în proiecte de binefacere pe cei mai buni și fideli dintre români, ca prin intermediul lor să poată da ca exemplu de atitudine celor care vor, dar nu fac, sau celor care ar face dacă ar ști și ar avea cu cine.

a
Social