Monica

Monica/ Serbare Putna 150

Monica

30 ani, Zurich

În 1871, studenții de atunci au simțit că este și de datoria lor să organizeze Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a avut un rol important în drumul spre unirea românilor. Ce consideri că este chemată să facă generația studenților de azi?

Calitatea de a fi student se distinge prin aceste două lucruri: avântul tinereții (credința că nimic nu este imposibil) și preocuparea de creștere intelectuală (țintă). Studentul este la vârsta când visele prind aripi. Mai târziu, cum s-a văzut de nenumărate ori, multe din aceste aripi vor fi retezate din cauza dezamăgirilor sau a întoarcerii privirii de la țintă. Puțini din ei vor rămâne tineri și la bătrânețe, cum frumos cita Părintele Arsenie Papacioc dintr-o zicală franceză: „dacă tinerețea ar ști, dacă bătrânețea ar putea…”. Așadar, această incandescență este specifică tânărului la vârsta studenției. Iar când mai multe inimi care ard se adună laolaltă, pot fi o forță de neoprit. Dar, ca să fie roditor, avântul lor trebuie pus în slujba Adevărului.

Ce este chemată să facă generația studenților de azi? Să nu lăsăm flacăra să se stingă și să nu ne luăm privirea de la țintă. Să căutăm sincer să ne cunoaștem rădăcinile, conștientizând că nicio generație nu a răsărit prin ea însăși, ci fiecare continuă un fir care străbate ființa neamului și se urcă spre Cer. Dacă nu vedem de unde venim și unde ne ducem, nu vom avea niciun rost ziditor pe lumea asta. Dacă facem asta, cred că este de ajuns. Restul va lucra Dumnezeu prin noi, de dragul tuturor celor din neamul nostru care și-au pus viața pentru Numele Său.

 

Care crezi că sunt primii trei pași pe care poporul nostru ar trebui să-i facă pentru a fi mai unit și pentru a-și (re)construi țara în care orice român și-ar dori să trăiască?

Cei trei pași la care mă gândesc ar fi: (1) promovarea și exprimarea asumată a admirației pentru modele autentice (personalități din trecut și actuale), (2) însușirea educației creștine în viața noastră de zi cu zi și promovarea profesionalismului (nu, nu „merge și așa”, iar eu mai am multe de învățat înainte să îmi pot da cu părerea despre orice subiect).

a
Social