Evenimente

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Slujba Parastasului pentru făuritorii Serbării de la Putna 1871

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit Slujba Parastasului pentru făuritorii Serbării de la Putna 1871 și a luat parte la festivitatea de premiere a concursurilor Serbării din 2021

La evenimentul „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” este prezent zilele acestea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.

Preafericirea Sa a săvârșit astăzi, 16 august 2021, Slujba de pomenire pentru ctitorii Mănăstirii Putna și făuritorii Serbării de la Putna din 1871, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Părintele Patriarh a dat citire pomelnicului special întocmit în acest sens, pe baza documentelor și publicisticii din 1870–1871.

Apoi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a luat parte și la premierea câștigătorilor concursurilor „Serbarea de la Putna – 150”, organizate de Mănăstirea Putna cu prilejul Serbării din acest an, model fiind concursul inițiat de Xenopol în anul 1871. Un juriu format din personalități ale vieții culturale din România și din specialiști în domeniu a analizat cu atenție toate creațiile primite. Premiile au fost înmânate de președintele juriului, Președintele Academiei Române, domnul Ioan Aurel Pop.

Marele Premiu al Concursului de discursuri a fost câștigat de Cosmin Țugui, 18 ani, de la Colegiul Național ,,Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, cu lucrarea „Românii în Europa: între identitate și integrare”.

La Concursul de creație literară (poezie, proză scurtă, eseu), Marele Premiu a fost obținut cu textul „Despre entropie și boală în Europa fragilității spirituale” de către Iustin Butnariuc, 22 ani, originar din Botoșani și student la Facultatea de Medicină Generală din Iași.

Emanuel Chiriac, 28 de ani, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași, a obținut Marele Premiu al Concursului de creație plastică, cu lucrarea intitulată „Dor de întreg”.

Concursul de creație video l-a avut desemnat câștigător al Marelui Premiu pe Ovidiu Ciobanu, 24 ani, din Comănești, județul Bacău, cu filmul „Cărăruia”.

A urmat rostirea discursului câștigătorde către tânărul Cosmin Țugui, câștigătorul Marelui Premiu al Serbării de la Putna 2021.

Un moment emoționant a fost și cel al interpretării de către Silvia Mleșniță a imnului serbării, compus special pentru Serbarea 2021 – Un ideal la Putna.

Lista câștigătorilor este disponibilă aici.


Sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

a
Social