Imnele Putnei

Imnele Putnei, de Ioan Alexandru, ediția a II-a, Mănăstirea Putna, 2021

Imnele Putnei

La Editura Nicodim Caligraful a Fundației „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga – Maica Benedicta”, în data de 2 iulie 2021 a apărut volumul de poezii Imnele Putnei, al poetului Ioan Alexandru, reeditarea ediției din 1985, cu o prefață de Dan C. Mihăilescu.

Această nouă ediție a Imnelor Putnei s-a tipărit în cadrul manifestărilor aniversare prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a avut loc la Mănăstirea Putna în 15 august 1871.

Axis mundi

Geografia duhovnicească a imnografiei lui Ioan Alexandru separă Putna ca axis mundi, în vreme ce volumele anterioare merg pe provincii. Putna, însă, înseamnă pentru Alexandru întâi de toate Eminescu și Ștefan, adică încă o dovadă a simbiozei dintre poezie și istorie, aceasta din urmă definită în conceptul de Patrie specific lui Ioan Alexandru, care cuprinde simbolic și în simbioză venerarea strămoșilor, valorile tradiționale, prin care se contemplă istoria și geografia, paralel cu sacra datorie a imnografului de a nu lăsa în afara edenului rostitor nici o fărâmă din hronicul și natura patriei. (Dan C. Mihăilescu)

Alte publicații

a
Social