Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal (album)

Album Serbare 2021

Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal (album)

Albumul prezintă manifestările comemorative care au avut loc sub genericul „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, prilejuite de împlinirea a 150 de ani la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români.

Să fim naționali, cu fața spre universal!

Motto-ul Serbării din 1871, „Uniți în cuget, uniți în Dumnezeu”, rămâne un ideal continuu, care se împlinește prin credința în el și prin fapta jertfelnică în clădirea lui perpetuă. Având conștiința că „acolo unde este inima tinerilor, acolo este viitorul”, adresăm o chemare către tinerii din generația noastră: Să fim naționali, cu fața spre universal! Să fim verticali, păstrând același ideal! Să fim uniți ca români și așa ne vom împlini menirea! (Declarația Congresului Studențesc Aniversar, 16 august 2021, Mănăstirea Putna)

Patria noastră să fie credința noastră

Pentru mulți români de astăzi, ca și pentru cei de la 1871, patria este limba română. Dar, pentru noi în general, ca oameni, patria noastră trebuie să fie credința noastră, credința aceasta în care ne-am născut și fără de care nu am fi. Și astăzi, mai mult ca oricând, Biserica este egală cu lumea. Iar Biserica noastră este egală cu națiunea română. De aceea, haideți să luăm tradițiile și istoria, ca să ne fie un imbold pentru prezent și viitor, să ne închinăm cu smerenie, cum au făcut strămoșii care au construit această țară, să prețuim limba și să ne cunoaștem cu demnitate locul în Europa. (Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române)

Iubirea de patrie

Inițiativa Mănăstirii Putna și a organizațiilor tinerilor ortodocși români din țară și din străinătate privind organizarea evenimentelor care marchează aniversarea a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni arată că iubirea de Patrie înseamnă în același timp rugăciune și comuniune, afecțiune și acțiune pentru România. Comoara spirituală a inimilor românilor de pretutindeni poate deveni bucurie pentru prezentul și viitorul României, dacă unim credința cu fapta, iubirea de neam cu dialogul interetnic și libertatea cu solidaritatea. (Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

Alte publicații

a
Social